Typy na údržbu a čistění ručně vázaných vlněných koberců

Zakoupením ručně tkaného kusového koberce ze 100% střižní vlny získáte moderní a zároveň údržbově velice nenáročný koberec vhodný pro umístění do jakéhokoliv typu interiéru a pokoje. Tento článek Vám prozradí pár vybraných tipů, díky kterým pro Vás bude péče o ručně tkané kusové koberce ze střižní vlny velice snadná.

Základní pravidla pro údržbu koberců ze 100% střižní vlny

Ručně vázaný koberec ze střižné vlny Casa 2006

Připravte se na to, že nově zakoupený koberec z vlny může nějaký čas poustět nepatrné množství vlny i přesto, že jeho výroba probíhala s maximální pečlivostí a pod důkladnou kontrolou. Tento zdánlivý problém se vytratí v případě používání maximálně do 3-4 měsíců.

Chtele-li dosáhnout maximální životnosti koberce, měli byste koberec umístit na plochou, rovnou a suchou podložku.

V případě vysávání koberce nepouživejte v žádném případě vysavač s rotačními kartáči. Pro odstranění nečistot z koberce naprosto postačí jednoduché vysávání prováděné po směru vlasu.

Nikdy nezatěžujte kusový koberec pouze bodově - například položením velmi těžkého kusu nábytku.

Zamezi-li byste rádi klouzání a pohybování Vašeho koberce po podlaze, zakupte produkt protiskluzová podložka pod koberec, které rovněž pomáhá předejít deformaci koberce.

Abyste předešli možnému částečnému zatěžování koberce, snažte se jej pravidelně v rozumných intervalech obracet.

Zamezením přímému slunečnímu záření na Váš koberec zabráníte možným změnám barevného odstínu vlny.

Nikdy nepokládejte na koberec nádoby obsahující hlínu, vodu nebo cokoliv, co uvolňuje vlhkost, k níž se nedostává vzduch. Dlouhodobě vlhké části koberce se mohou trvale poškodit.

Odstraňování skvrn a nečistot

Na vzniklý problém je nutné reagovat okamžitě, protože materiál může nečistotu velice rychle obsorbovat, přestože se kvalitní střížní vlna vyznačuje přirozeným obsahem tuku, který brání nečistotám a vlhkosti.

Tekuté znečištění odsajte nejlépe pomocí savé utěrky, kterou patřičným způsobem zatižte. Nikdy kusové koberce netřete!

Před započatím odstraňování skvrn zkontrolujte pravou barvu vlasu na místě, které není tolik viditelné.

Odstraňovač skvrn nanášejte pouze na bavlněný hadřík, který nepouští chlup! Čistění provádějte vždy od vnějšího okraje skvrny do jejího středu.

Dostane-li se na Váš vlněný koberec skvrna bílkovinového nebo mastného původu, můžete ji odstranit pomocí studené, maximálně však vlažné mýdlové vody nebo čistícím prostředkem na praní vlny.

Objeví-li se žvýkačka na koberci, vytvrďte ji nejprve použitím zmrazovacího spreje a poté rozmělnite kladivkém a zbytky vykartáčujte případně vysajte.

Vosk ze svíčky nechte ztvrdnout a rukou pozvolna a opatrně rozpusťte. Pro odstranění zbytku vosku použijte piják a žehličku. Berte v patrnost, že příliš rozpálená žehlička bude mít za následek poškození vlněných vláken a zadní části koberce a barevný vosk by mohl zabarvit další části vlněného koberce.

Pokud se někomu povede rozlít na koberec červené víno, využijte pro odsátí dlouhodobě osvědčenou sůl, kterou nasypete ve větším množství na postižené místo. Rozlité pivo nebo limonádu po vysátí hadříkem odstraníte pomocí mýdlového louhu obsahujícího čistý alkohol nebo pomocí octové vody.

Inkoust lze odstraňovat pomocí použití čistého alkoholu nebo acetonu.

Chcete-li oživit barvy koberce, položte jej v zimě stranou s vlasem na přemrzlý prachový sníh a ze zadní straně jej lehce a opatrně vyklepte.

Ručně tkané koberce ze strižní vlny se nesmějí v žádném případě prát a nesmějí provlhnout skrz až na zadní stranu. V případě provlhnutí by mohlo dojít k poškození povrchové úpravy zadní bavlněné strany a speciálního lepidla na bázi přírodního kaučuku.

Pokud dojde ke značnému zněčistění je na místě zvážit přenechání vyčistění koberce v chemické čistírně specializující se na střižní vlnu. 

 

Doprava ZDARMA po celé ČR

Pouze při objednávce v eshopu nad 1500 Kč a platbě předem.

Rodinná firma s 20 letou tradicí

Sídlíme a vyrábíme pro Vás v srdci Vysočiny koberce, autopotahy a mnohme více.

Zakázková výroba na míru

Umíme vše, na co si vzpomenete. Žádný rozměr ani tvar pro nás není problém.

Nákup přímo od výrobce

Celá šíře sortimentu zde na eshopu

VOPI s.r.o.

Nádražní 1354, (mapa)

592 31 Nové Město na Moravě,

Česká republika

+420 733 528 899

Jsme na sociálních sítích

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: